Info

Akutsjukhuset

En röst från Danderyds sjukhus. Så kan man sammanfatta podden Akutsjukhuset, där våra egna medarbetare är programvärdar. Mycket personligt får du höra om mötet med patienten, om vägen till valet att vårda, om en helt vanlig arbetsdag på sjukhuset och om episoder som stannat i minnet. Varje berättelse är unik. Det som förenar är engagemanget.
RSS Feed
Akutsjukhuset
2018
December
September
June
May
March
January


2017
December
November
October
August
June
May
March
January


2016
November
October
June
May
April
March
January


2015
December
November


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2017
Dec 18, 2017

Catharina Karlsson, chef på avdelning fyra, Infektion, har pizzatisdagar med sina medarbetare på jobbet. Det blir ett av många sätt att bygga laganda i ett stressigt jobb.

Catharina - eller Cattis som alla säger - berättar att hon troligen har ADHD, alla symptomen pekar mot det, även om hon har valt att inte diagnosticera sig. Men hennes personlighet är både en tillgång och utmaning i hennes ledarskap, som hon berättar om i podden.

Cattis har två jobb, berättar hon: Det ena på Danderyds sjukhus och det andra som mamma till en tonårsdotter med asperger och ADHD - den dotter hon kärleksfullt och med glimten i ögat kallar "tonårsdjävulen".

Nov 21, 2017

- Inte sällan är vi läkare som är de sista som inser att en patient är döende, säger Johan Ejerhed som är specialistläkare i internmedicin.

Ofta är det undersköterskorna som först ser när patienten inte orkar äta längre, inte orkar sitta upp lika länge. Det är sånt som inte syns på labblistan eller på röntgen.

Johan Herlin Ejerhed har ett stort engagemang för våra äldre patienter med blandade sjukdomstillstånd. De kallas ibland ”äldre multisjuka” men Johan föredrar begreppet ”frailty” (skörhet).

Han funderar kring likheterna mellan sina barn och de patienter han möter. Han pratar också om det svåra beslutet att avstå behandling när patienten är döende och inte vill vara med längre.

Oct 6, 2017

Idag är anestesisjuksköterskan Barbro Nilvér utbildningsledare på Danderyds sjukhus. Men 1986, den där natten när Palme blev skjuten, då var hon i tjänst på Sabbatsberg och ingick i teamet som försökte rädda statsministerns liv.

Barbro Nilvér berättar om natten på Sabbatsberg, då Palme dog, men också om bland annat den teknikutveckling som förändrat anestesin i grunden. På 70-talet fick man ha koll på patientens läppar - om de blev blå så var det inte bra. Idag är anestesi en av de mest högteknologiska specialiteterna man kan välja som sjuksköterska, en inriktning med högt arbetstempo och snabba beslut.

 

Aug 17, 2017

Det var på grund av lumpen på kustartilleriets sjukvårdsskola som Fredrik valde sjuksköterskeyrket. Han har jobbat på Danderyd i snart tio år och trivs bra, men han är både nyfiken och rastlös. Därför har han arbetat utomlands, under tuffa förhållanden i konfliktdrabbade länder.

Fredriks berättelse handlar om uppdrag för Röda korset, varför han fick nog av arbetet i läkemedelsbranschen och hur det går att kombinera familjelivet med jobb i krigsdrabbade länder. Och, förstås, det vanliga jobbet som ledningsansvarig sjuksköterska på akuten.

- Mitt arbete handlar inte om att peka med hela handen och bossa över folk. Alla vet vad de ska göra. Mitt jobb är att få allt att flyta och se till att vi hela tiden har beredskap inför större larm.

Jun 14, 2017

Nu är sommaren här och ett tydligt sommartecken är att Sveriges Radio har presenterat sina sommarpratare. Vi här på Danderyds sjukhus vill inte vara sämre och därför passar vi på att presentera alla våra programvärdar i podden Akutsjukhuset. Det blir ett specialprogram, en sommarpodd, och ett inspirerande smörgåsbord med smakprov från publicerade avsnitt, som serveras av vår vd Stefan Jacobson. Vi hoppas att det ska ge mersmak och locka dig att lyssna igenom alla avsnitt i hängmattan i sommar. Trevlig sommar!

May 24, 2017

Hon var bara åtta år och de hade besök i skolan av missionärer. Då bestämde hon sig.

- Jag blev inte frälst kanske, men då visste jag vad jag ville göra när jag blev stor.

Tina Back är biträdande chefsjuksköterska på kirurg- och urologavdelning 65 på Danderyds sjukhus. Hon berättar om sitt arbete, tiden i Zambia och när hon hamnade mitt i tsunamin på Thailands västkust 2004. Tina räddade sig upp i ett utkikstorn och kunde se hur vattnet svepte med sig allt. När de klättrade ned några timmar senare var allt förstört.

- Det kändes så futtigt att lägga om någons fot när resten av familjen hade dött.

Mar 9, 2017

Med undantag för ett år som skoförsäljare så har Stefan Olsson arbetat inom vården i hela sitt yrkesliv. Han har hunnit rädda många liv och hjälpt många patienter i kris. Men han känner också att Danderyds sjukhus har räddat honom - med chefer och kollegor som stöttat och hjälpt till när livet varit tufft.

Stefan Olsson är ett välkänt ansikte på Danderyds sjukhus, där han jobbat sedan 1988. Han är undersköterska i grunden och har arbetat med patienter, ledarskap och administration. Han är nykter alkoholist.

- Till sist jag tog mod till mig och berättade för min chef om mina alkoholproblem. Hon gav mig ett fantastiskt stöd och nu har jag inte druckit alkohol på 13 år.

Jan 30, 2017

Sofia Alsing möter alla slags patienter i sitt jobb som barnmorska på Danderyds Sesam-mottagning: Den otrogna, den bedragna, den som aldrig haft sex, den som köpt sex och alla de som har haft oskyddat sex och är oroliga.  Hon möter också kvinnor som drogats och tvingats till prostitution.

Alla dessa möten blir ofta väldigt personliga och Sofia får ta del av förtroenden som patienterna inte berättat för någon annan. Det här har påverkat Sofia.

- Jag har förändrats. Till exempel har jag blivit mycket bättre på att känna sympati, och även för patienter som kanske gjort dumma grejer. Jag dömer inte lika lätt. Jag kan se personen bakom handlingarna.

1